Založ si blog

Hladujúce deti

BLEDÍ A HLADUJÚCI ŽIACI

Chcem bez akejkoľvek zlomyseľnosti upozorniť slovenského čitateľa na marcový článok BBC-News, ktorý možno nájsť na webovej stránke .bbc.com/news/education-43611527 s názvom Child poverty: Pale and hungry pupils ‚fill pockets with school food‘. V slovenčine by to mohlo znieť Detská chudoba: bledí a hladní žiaci si plnia vrecká školskou stravou.
V článku sa možno dočítať varovanie riaditeľov anglických škôl, že podvyživení a bledí žiaci si v chudobných oblastiach plnia v školských jedálňach vrecká jedlom. Jeden z riaditeľov doslova konštatoval: naši žiaci majú bledú kožu, zlé zuby, nepekné vlasy, sú chudší a menší ako ich rovesníci.

Na celoštátnej odborárskej konferencii v Brightone riaditelia varovali, že školy sa v súčasnosti nemôžu dostatočne venovať vyučovaniu, pretože musia riešiť problémy podvýživy a sociálnej, citovej a biologickej deprivácie svojich žiakov. Jedna z riaditeliek tvrdila, že najvyhladovanejšie sú ich deti po víkende a že plnenie vreciek jedlom, ktoré by sa v iných školách nazvalo zlodejstvom, je u nich základným spôsobom prežitia.

V dotazníkovom šetrení s deväťsto učiteľmi približne dve tretiny respondentov uviedlo, že od roku 2015 chudoba detí narástla, približne tretina konštatovala, že sa podstatne zhoršila.

*

Vedel by mi niekto povedať, koľko slovenských školákov začína vyučovanie bez raňajok, lebo rodičia peniaze na ne nemajú? A o desiate sa im môže nanajvýš snívať. Viem, že sú školy, kde takýchto detí nie je málo.

Reportáž britskej verejnoprávnej BBC vystríha, že i v takej bohatej spoločnosti, akou je britská, je nemálo detí, ktoré trpia hladom. Nie je to varovanie pred otvárajúcimi sa slovenskými nožnicami životnej úrovne?

Kam by mohlo kráčať české školstvo

12.09.2018

KAM BY MOHLA SMEROVAŤ ČESKÁ VZDELÁVACIA POLITIKA Český bEDUin ‒ sprievodca svetom vzdelávania a jeho súženiami, rokoval v polovici augusta s premiérom Babišom o prioritách a konkrétnych riešeniach starostí českej vzdelávacej politiky. Po tomto stretnutí vypracoval na žiadosť premiéra svoje predstavy priorít a konkrétnych riešení problémov štátnej vzdelávacej [...]

Učiteľské smutno

27.08.2018

UČITEĽSKÉ SMUTNO Výchova, ktorá bola a bude neoddeliteľnou súčasťou práce učiteľov je dnes obmedzovaná, ak nie vylučovaná. Učitelia nemajú v rukách prakticky nič, okrem kvality svojej osobnosti a práce, čím by si mohli zabezpečiť poriadok a disciplínu. V zákonných pravidlách všetko hovorí v prospech žiaka (alebo rodičov) a jeho „slobody“. Ak príde k sporu, [...]

Starí ľudia do škôl nepatria?

22.08.2018

Hovorieva sa: mladým patrí budúcnosť. Nepochybujem! Ale ako je to vtedy, kým im prichodí žiť spolu so sivovlasou generáciou? Myslí mlaď aj na to, že raz aj ona zostarne? Naozaj potrebujeme deliť učiteľov na mladých (neskúsených) a starých (nepotrebných penzistov), alebo je to iba nápad niekomu sa podlizujúcich politikov? Čo keby niekoho napadlo predniesť návrh zákona [...]

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Takmer 100 dronov a rakiet. Masívny ruský útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 10:02

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 12
Celková čítanosť: 22498x
Priemerná čítanosť článkov: 1875x

Autor blogu

Kategórie