Založ si blog

Učiteľské smutno

UČITEĽSKÉ SMUTNO
Výchova, ktorá bola a bude neoddeliteľnou súčasťou práce učiteľov je dnes obmedzovaná, ak nie vylučovaná. Učitelia nemajú v rukách prakticky nič, okrem kvality svojej osobnosti a práce, čím by si mohli zabezpečiť poriadok a disciplínu. V zákonných pravidlách všetko hovorí v prospech žiaka (alebo rodičov) a jeho „slobody“. Ak príde k sporu, riaditeľ sa len ťažko odváži postaviť na stranu svojho kolegu. Raz preto, že rodičia školu sponzorujú, inokedy preto, že majú vplyvné postavenie. Drzé, násilnícke dieťa nemožno poslať zo školy preč, ani keby ju rozvracalo. Učiteľ sa ho nesmie dotknúť, niečo mu vyčítať, dať mu zlú známku, pretože to je ponižovanie. Pomaly sa nesmie naň ani prísne pozrieť. S miernym zveličením – listina o právach dieťaťa, pri sofistikova-nej právnej interpretácii, znemožňuje vyučovanie. Nášmu dieťaťu nebudete vnucovať nejaké vedomosti! A nezabudnite – má právo na svoj názor!
Žiakovi treba vyjsť v ústrety a chápať jeho individualitu. Vždy, aj vtedy keď má cez vyučovanie chuť ísť si do záchodu pofajčiť, aj ak nemá práve v tejto chvíli náladu písať diktát. Učiteľ môže byť kedykoľvek obvinený, že šikanuje. Nesmie sa brániť, ak je napadnutý. Po incidente sa musí mať na pozore, aby nedal zlú známku, pretože by to bolo zaujaté hodnotenie. Koho zaujíma, ako sa v budúcnosti zapojí do pracovného procesu dieťa, ktoré nemieni rešpektovať a nerešpektuje školský poriadok?

Čakáme, kým začnú z našich škôl vychádzať neotrasiteľne drzí ľudia, neschopní poriadnej práce? Stále viac sa možno stretnúť s ľuďmi, ktorí sú takí slobodní, teda nedisciplinovaní, že sa to prejavuje chaotickosťou ich myslenia, neschopnosťou domyslieť dôsledky svojho konania. Množia sa absolventi, ktorí sa sťažujú, že ich stíha nespravodlivý osud. Nie sú to tí, ktorí boli v škole vždy chválení? Ktorým nikto nepovedal, že nič nevedia, pretože sa neučia? Počuli vždy iba „si dobrý, výborný, skvelý, perfektný, …, ach, tentoraz máš smolu“. Ale tá „smola“ bola dôsledkom lenivosti, bohorovnosti a nedotknuteľnosti a po skončení školy sa zmenila na „rany osudu“. Život, na rozdiel od školy, nerozdáva len sladké slovné hodnotenia.
Kult optimistického pohľadu nás priviedol ku karikatúre pôvodnej myšlienky. Chválime a prijí-mame všetko, uspokojíme sa s čímkoľvek, pretože je pohodlné od žiakov nič nežiadať, mať pokoj s ich rodičmi. Ak nejaký učiteľ má neústupčivo nároky, hoci i odvodené zo štátneho vzdelávacie-ho programu, môže sa mu stať, že bude obvinený z ničenia sebavedomia.

Mnohým ľuďom uniká rozdiel medzi právom na vzdelávanie a právom na vzdelanie! Na prvé majú mať naozaj všetci právo, to druhé nemožno zaručiť! Nikomu nemožno vzdelanosť vdých-nuť, ak nemá predpoklady a/alebo ak nemá dostatočný záujem a usilovnosť.
Viem, že mnoho vecí je v našom školstve z princípu nedobrých a je ťažko sa im vzpriečiť. V čase pravidla „peniaze idú za žiakom“, v čase kvitnutia bulvárnosti tlače, televíznych smotánok a superhviezd, či všeobecnej povrchnosti, ťažko od školstva čakať lepšie produkty jeho práce. Je to nerovný zápas, ale je to zápas o našu ľudskú i ekonomickú budúcnosť.

Jozef Smida

Kam by mohlo kráčať české školstvo

12.09.2018

KAM BY MOHLA SMEROVAŤ ČESKÁ VZDELÁVACIA POLITIKA Český bEDUin ‒ sprievodca svetom vzdelávania a jeho súženiami, rokoval v polovici augusta s premiérom Babišom o prioritách a konkrétnych riešeniach starostí českej vzdelávacej politiky. Po tomto stretnutí vypracoval na žiadosť premiéra svoje predstavy priorít a konkrétnych riešení problémov štátnej vzdelávacej [...]

Starí ľudia do škôl nepatria?

22.08.2018

Hovorieva sa: mladým patrí budúcnosť. Nepochybujem! Ale ako je to vtedy, kým im prichodí žiť spolu so sivovlasou generáciou? Myslí mlaď aj na to, že raz aj ona zostarne? Naozaj potrebujeme deliť učiteľov na mladých (neskúsených) a starých (nepotrebných penzistov), alebo je to iba nápad niekomu sa podlizujúcich politikov? Čo keby niekoho napadlo predniesť návrh zákona [...]

Manželstvo s učiteľkou

13.08.2018

MOJA ŽENA JE UČITEĽKA: PÄŤ PRÍČIN, PRE KTORÉ SOM S ŇOU ŠŤASTNÝ Manželia učiteliek sa neraz sťažujú, že ich ženy sú stále unavené, čo môžu ofrflú, neustále prikazujú, nosia si domov prácu, … . Ja si však manželstvo s pani učiteľkou pochvaľujem. Prečo? Ktoré jej školské návyky sú pre mňa doma cenné? 1| Umenie počúvať Má pre mňa „ideálne [...]

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 12
Celková čítanosť: 22609x
Priemerná čítanosť článkov: 1884x

Autor blogu

Kategórie