Založ si blog

Duálne po švajčiarsky

Príklad duálneho vzdelávania zo Švajčiarska

Zverili by ste šestnásťročným žiakom prevádzku reštaurácie vrátane kasy? Švajčiari také veci robia. Ich odlišná história od Stredoeurópanov sa prejavuje aj v školskom vzdelávaní, v ňom sa veľký dôraz kladie na praktickú upotrebiteľnosť a prípravu na budúce povolanie.

Kým sme sa u nás zamerali na neobyčajný rozvoj priemyslu, hornaté Švajčiarsko doteraz vykazuje určité archaické rysy. Jedným z nich je, že byť remeselníkom, je stále „byť in“. Nie je to žiadna podradná práca, naopak Švajčiari si manuálnu práce vážia rovnako ako vzdelanosť.

Uvediem skúsenosť môjho priateľa, ktorý dva roky učil v navzájom prepojených školách v regióne Solothurn ‒ v Schule Solothurn s 1. až 10. ročníkom a Regionale Oberstufe Jurasuedfuss s 11. a 12. ročníkom. Tam mali napríklad v 8. ročníku trojtýždenné lesnícke praktikum, v 9. ročníku poľnohospodárske praktikum a v 10. ročníku išli na tri týždne na humanitárny projekt do jednej z najchudobnejších oblastí Rumunska, kde pomáhali zakladať nemocnicu.

Od 11. ročníka bolo praxe ešte viac ‒ v týždni tri dni vyučovania, dva dni praxe. Činnosti, ktoré si žiaci mohli vyskúšať, boli rozmanité. Mohli napríklad pracovať na súde, v regionálnych novinách, na pracoviskách s informačnými technológiami, v stolárskej dielni, či v domove dôchodcov. Čo je veľmi dôležité ‒ zamestnávatelia berú žiakov na prax radi a často ponúkajú aj minizárobok.

Tradičnú úctu k vzdelaným remeselníkom sa teraz Švajčiari snažia prejaviť tým, že hľadajú cesty, ktoré im umožnia postúpiť na niektoré vysoké školy neuniverzitného typu (úroveň nášho bakalárskeho štúdia), ak absolvovali strednú školu s veľkým podielom praktických činností, na ktorej maturita nebola predpísaná. Niektoré stredné a vysoké školy už dohodu o prijatí bez maturity uzavreli.

Za predchádzajúcich vyše desať rokov si volí vyučiť sa remeslu stále viac žiakov s vysokým intelektom, záujem o maturitnú skúšku sa tým znižuje. Vo Švajčiarsku sa mieni, že lepším základom do života je vyučiť sa dobrému remeslu, ako mať papier o maturite. Mimochodom, Švajčiarsko je krajinou s najväčším počtom úspešne podaných patentov na obyvateľa, inak povedané krajinou s najväčšou kreativitou obyvateľov. Ťažko pochybovať, že by to nesúviselo s vysokou úrovňou školstva. Pritom vo Švajčiarsku ešte donedávna nemuseli mať učitelia ani vysokoškolské vzdelanie.

P. S.

Ak vám švajčiarske duálne vzdelávanie pripomína základy odbornej prípravy na našom gymnáziu v osemdesiatych rokoch minulého storočia (skupiny odborných predmetov vedúce k získaniu kvalifikácie), máte dobrú pamäť. Aj učňovské školstvo sme mali vynikajúce.

s využitím stránok berufsberatung.ch

 

Kam by mohlo kráčať české školstvo

12.09.2018

KAM BY MOHLA SMEROVAŤ ČESKÁ VZDELÁVACIA POLITIKA Český bEDUin ‒ sprievodca svetom vzdelávania a jeho súženiami, rokoval v polovici augusta s premiérom Babišom o prioritách a konkrétnych riešeniach starostí českej vzdelávacej politiky. Po tomto stretnutí vypracoval na žiadosť premiéra svoje predstavy priorít a konkrétnych riešení problémov štátnej vzdelávacej [...]

Učiteľské smutno

27.08.2018

UČITEĽSKÉ SMUTNO Výchova, ktorá bola a bude neoddeliteľnou súčasťou práce učiteľov je dnes obmedzovaná, ak nie vylučovaná. Učitelia nemajú v rukách prakticky nič, okrem kvality svojej osobnosti a práce, čím by si mohli zabezpečiť poriadok a disciplínu. V zákonných pravidlách všetko hovorí v prospech žiaka (alebo rodičov) a jeho „slobody“. Ak príde k sporu, [...]

Starí ľudia do škôl nepatria?

22.08.2018

Hovorieva sa: mladým patrí budúcnosť. Nepochybujem! Ale ako je to vtedy, kým im prichodí žiť spolu so sivovlasou generáciou? Myslí mlaď aj na to, že raz aj ona zostarne? Naozaj potrebujeme deliť učiteľov na mladých (neskúsených) a starých (nepotrebných penzistov), alebo je to iba nápad niekomu sa podlizujúcich politikov? Čo keby niekoho napadlo predniesť návrh zákona [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 12
Celková čítanosť: 22631x
Priemerná čítanosť článkov: 1886x

Autor blogu

Kategórie