Založ si blog

Feruško maturuje

Mlčiaci maturant v rukách zbabelých

Náš mlčiaci maturant nie je môj vrstovník. Keby bol mojim vrstovníkom, nebol by mlčiacim.

Môj vrstovník chodil skúšku dospelosti skladať, súčasný maturant sa jej jednoducho príde zúčastniť, a to mnohokrát celkom formálne. Vstúpi do dverí, ak práve nekorzuje pred školským bufetom, vyloví si z vrecúška otázku, a so slovami „Ach jej, tak toto teda neviem!“ si ide sadnúť na „čakačku“.

A až tu sa to začína – predseda maturitnej komisie vyšle starostlivý pohľad smerom k riaditeľovi školy, ktorý posunie nervózny pohľad k učiteľstvu v miestnosti. To začne neuroticky krúžiť okolo čakačky a výrazne sa potí. Skrátka, pes zaštekal a kŕdeľ husí sa splašil. Nakoniec najpokojnejší v triede je pod vlajkou republiky onen ničnevediaci maturant.

„Atlas, Ferko, atlas, strana päťdesiat tri!“ napovedá skúšajúci. „Slovník, Feruško, otvor si slovník!“ prosí prísediaci. „Nebuďte naňho zlí,“ pridá sa do rozruchu skúšajúci predchádzajúceho predmetu, ktorý sa v triede akosi pozabudol. No, a Ferko, Feruško začína veriť, že už to nejako dopadne, keď majú tí učitelia takú trému. Zostane mlčiacim maturantom a, čuduj sa svet, štvorka, a ešte solídna je, vo vrecku.

Svet sa diví, a divím sa aj ja. Trochu neohrabane pátram po dôvode konečného výroku ‒ prospel. Za vedomosti to nebolo. Moje vnútro sa naplní neskonalým údivom, akonáhle zistím, že František nikoho nepodplácal, ani sa nikomu nevyhrážal. Proste bol obdarovaný naproste bezdôvodne.

„Bojíme sa dať päťku, nechceme mať ťažkosti“ tvrdia bojácni kolegovia. A ja im odpoviem: „A to sa nebojíte, že keď vás títo hlupáčikovia vystriedajú v úradoch a inde, pomriete vy a vaše deti na hlúposť a špinu?

Veď ono sa to už dokonca prejavuje. V nemocnici zašijú pacientovi do brucha rúšku. Inému nešťastníkovi vyberú namiesto chorej obličky zdravú a obeť chirurgického zákroku po dvoch týždňov zomrie. Mamičke na pôrodnej sále poradia: „ Ešte netlačte, čakáme na pána doktora,“ a tak sa nedokysličené dieťa narodí postihnuté.

Kedy nás a možno i seba zabijú elektrikári elektrickým prúdom? Kedy zapríčinia neúspešní finanční poradcovia štátny bankrot? Kedy hasiči neuhasia požiar? Kedy bude do škôl zavedený predmet základných civilizačných návykov, aby si mládež ujasnila, že pred dosadnutím na záchodovú dosku si treba stiahnuť nohavice?

„To sa nebojíte, že vás obmedzenosť a naprosté hlupáctvo umučia k smrti?“ pýtam sa svojich zbabelých kolegov.

 

Kam by mohlo kráčať české školstvo

12.09.2018

KAM BY MOHLA SMEROVAŤ ČESKÁ VZDELÁVACIA POLITIKA Český bEDUin ‒ sprievodca svetom vzdelávania a jeho súženiami, rokoval v polovici augusta s premiérom Babišom o prioritách a konkrétnych riešeniach starostí českej vzdelávacej politiky. Po tomto stretnutí vypracoval na žiadosť premiéra svoje predstavy priorít a konkrétnych riešení problémov štátnej vzdelávacej [...]

Učiteľské smutno

27.08.2018

UČITEĽSKÉ SMUTNO Výchova, ktorá bola a bude neoddeliteľnou súčasťou práce učiteľov je dnes obmedzovaná, ak nie vylučovaná. Učitelia nemajú v rukách prakticky nič, okrem kvality svojej osobnosti a práce, čím by si mohli zabezpečiť poriadok a disciplínu. V zákonných pravidlách všetko hovorí v prospech žiaka (alebo rodičov) a jeho „slobody“. Ak príde k sporu, [...]

Starí ľudia do škôl nepatria?

22.08.2018

Hovorieva sa: mladým patrí budúcnosť. Nepochybujem! Ale ako je to vtedy, kým im prichodí žiť spolu so sivovlasou generáciou? Myslí mlaď aj na to, že raz aj ona zostarne? Naozaj potrebujeme deliť učiteľov na mladých (neskúsených) a starých (nepotrebných penzistov), alebo je to iba nápad niekomu sa podlizujúcich politikov? Čo keby niekoho napadlo predniesť návrh zákona [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 12
Celková čítanosť: 22497x
Priemerná čítanosť článkov: 1875x

Autor blogu

Kategórie