Založ si blog

Manželstvo s učiteľkou

MOJA ŽENA JE UČITEĽKA:
PÄŤ PRÍČIN, PRE KTORÉ SOM S ŇOU ŠŤASTNÝ

Manželia učiteliek sa neraz sťažujú, že ich ženy sú stále unavené, čo môžu ofrflú, neustále prikazujú, nosia si domov prácu, … . Ja si však manželstvo s pani učiteľkou pochvaľujem. Prečo? Ktoré jej školské návyky sú pre mňa doma cenné?

1| Umenie počúvať
Má pre mňa „ideálne uši“. Nielenže počúva, ale aj počuje. Dáva spresňujúce otázky, vie vyvodiť závery, posúdiť situáciu z viacerých stránok. Pedagogické návyky ju nevedú k tomu, aby sa ma snažila v debatách zahanbiť, ponížiť.
2| Trpezlivosť
Len učiteľka dokážte hoci aj desaťkrát vysvetľovať, prečo je tri menej ako päť, prečo zajac nie je ryba. Preto mi dokáže bez emócií, taktne (sebavedomým hlasom) pripomínať, že treba zavesiť policu, opraviť vypínač, či vykonať inú „mužskú“ prácu.
3| Ticho v domácnosti
Nesťažujem, ako to robievajú iní, že sotva prídu z práce domov ocitnú sa v prívale otázok a noviniek. S mojou ženou je to inak, tá sa vyrozpráva v škole, doma slovami šetrí. Chvíle voľna trávi svojimi koníčkami ‒ pestuje bylinky a číta. Prirodzene, že neraz jej čas zaberá aj príprava na ďalšie dni v škole. To všetko dáva čas nielen čítať aj mne, ale napríklad aj pomaznať sa s autom, pozerať športové prenosy. A v domácom „netichu“ si nájdeme aj dosť času a tém na rozprávanie sa, na všakovaké debaty.
4| Zaujímavé príhody
Pani učiteľka je vždy pripravená rozprávať príbehy s prešibanými, neposednými, či zveda-vými žiakmi. Alebo o nevšedných názoroch a starostiach kolegov.
5| Letné prázdniny
Jednou zo zaslúžených výhod učiteľovania sú týždne letných prázdnin. Vtedy má moja žena čas nielen na odpočinok po tvrdej učiteľskej práci, ale aj dosť času rozmaznávať ma vša-kovakými plackami a tortičkami. Aj spoločné dlhé hodiny pri vode, či zdolávaní horských chodníkov.

No povedzte, mohlo by mi byť lepšie?

Kam by mohlo kráčať české školstvo

12.09.2018

KAM BY MOHLA SMEROVAŤ ČESKÁ VZDELÁVACIA POLITIKA Český bEDUin ‒ sprievodca svetom vzdelávania a jeho súženiami, rokoval v polovici augusta s premiérom Babišom o prioritách a konkrétnych riešeniach starostí českej vzdelávacej politiky. Po tomto stretnutí vypracoval na žiadosť premiéra svoje predstavy priorít a konkrétnych riešení problémov štátnej vzdelávacej [...]

Učiteľské smutno

27.08.2018

UČITEĽSKÉ SMUTNO Výchova, ktorá bola a bude neoddeliteľnou súčasťou práce učiteľov je dnes obmedzovaná, ak nie vylučovaná. Učitelia nemajú v rukách prakticky nič, okrem kvality svojej osobnosti a práce, čím by si mohli zabezpečiť poriadok a disciplínu. V zákonných pravidlách všetko hovorí v prospech žiaka (alebo rodičov) a jeho „slobody“. Ak príde k sporu, [...]

Starí ľudia do škôl nepatria?

22.08.2018

Hovorieva sa: mladým patrí budúcnosť. Nepochybujem! Ale ako je to vtedy, kým im prichodí žiť spolu so sivovlasou generáciou? Myslí mlaď aj na to, že raz aj ona zostarne? Naozaj potrebujeme deliť učiteľov na mladých (neskúsených) a starých (nepotrebných penzistov), alebo je to iba nápad niekomu sa podlizujúcich politikov? Čo keby niekoho napadlo predniesť návrh zákona [...]

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase

24.04.2024 11:25

Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry.

Drienovec, výrub stromov

Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť

24.04.2024 11:07

Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý schválila vláda.

Peter Kmec, Ide o pravdu

Kmec v Ide o pravdu: Denne hovoríme s Bruselom o otvorených témach. Plán obnovy nazývam 'zle zapnutá košeľa'

24.04.2024 11:00

Bol som otvoreným kritikom prípravy Plánu obnovy, po jeho dôkladnej analýze vidíme, že viaceré ciele nie sú realizovateľné, hovorí Peter Kmec.

nehoda, auto

Vodička v Prievidzi narazila ráno do oporného múru. Nafúkala viac než tri promile

24.04.2024 10:52

O treste pre ženu rozhodne Okresný súd v Prievidzi.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 12
Celková čítanosť: 22633x
Priemerná čítanosť článkov: 1886x

Autor blogu

Kategórie