Hladujúce deti

3. júla 2018, verutak, Nezaradené

BLEDÍ A HLADUJÚCI ŽIACI

Chcem bez akejkoľvek zlomyseľnosti upozorniť slovenského čitateľa na marcový článok BBC-News, ktorý možno nájsť na webovej stránke .bbc.com/news/education-43611527 s názvom Child poverty: Pale and hungry pupils ‚fill pockets with school food‘. V slovenčine by to mohlo znieť Detská chudoba: bledí a hladní žiaci si plnia vrecká školskou stravou.
V článku sa možno dočítať varovanie riaditeľov anglických škôl, že podvyživení a bledí žiaci si v chudobných oblastiach plnia v školských jedálňach vrecká jedlom. Jeden z riaditeľov doslova konštatoval: naši žiaci majú bledú kožu, zlé zuby, nepekné vlasy, sú chudší a menší ako ich rovesníci.

Na celoštátnej odborárskej konferencii v Brightone riaditelia varovali, že školy sa v súčasnosti nemôžu dostatočne venovať vyučovaniu, pretože musia riešiť problémy podvýživy a sociálnej, citovej a biologickej deprivácie svojich žiakov. Jedna z riaditeliek tvrdila, že najvyhladovanejšie sú ich deti po víkende a že plnenie vreciek jedlom, ktoré by sa v iných školách nazvalo zlodejstvom, je u nich základným spôsobom prežitia.

V dotazníkovom šetrení s deväťsto učiteľmi približne dve tretiny respondentov uviedlo, že od roku 2015 chudoba detí narástla, približne tretina konštatovala, že sa podstatne zhoršila.

*

Vedel by mi niekto povedať, koľko slovenských školákov začína vyučovanie bez raňajok, lebo rodičia peniaze na ne nemajú? A o desiate sa im môže nanajvýš snívať. Viem, že sú školy, kde takýchto detí nie je málo.

Reportáž britskej verejnoprávnej BBC vystríha, že i v takej bohatej spoločnosti, akou je britská, je nemálo detí, ktoré trpia hladom. Nie je to varovanie pred otvárajúcimi sa slovenskými nožnicami životnej úrovne?