Založ si blog

Starí ľudia do škôl nepatria?

Hovorieva sa: mladým patrí budúcnosť. Nepochybujem! Ale ako je to vtedy, kým im prichodí žiť spolu so sivovlasou generáciou? Myslí mlaď aj na to, že raz aj ona zostarne? Naozaj potrebujeme deliť učiteľov na mladých (neskúsených) a starých (nepotrebných penzistov), alebo je to iba nápad niekomu sa podlizujúcich politikov?

Čo keby niekoho napadlo predniesť návrh zákona zakazujúceho pôsobiť v politike každému, kto dovŕšil 65 rokov? To by bol frmol!

Ale vážne ‒ kto nevie, alebo vie a ignoruje, že je rozdiel medzi fyzickým a mentálnym vekom? Kto by nevedel povedať zo svojho okolia príklad „vyhoreného“ mladého človeka? Všimli ste si, že medzi laureátmi Nobelových cien bolo za predchádzajúce roky za objavný prínos vede dosť takých, ktorí majú riadne cez 75?

Prečo by napríklad výtvarnú alebo hudobnú výchovu nemohol učiť 67 ročný učiteľ s dobrou fyzickou a psychickou kondíciou? Kto má väčšiu šancu zmysluplne diskutovať so žiakmi na etickej výchove o životných hodnotách a etických zásadách ‒ začínajúci učiteľ alebo učiteľ temer sedemdesiatnik? A čo začínajúci učitelia literatúry, ktorí nikdy v rukách nedržali Malého princa alebo Zločin a trest, či Hlavu XXII?
K silným stránkam učiteľov staršieho veku (k výhodám pre ich učiteľovanie) by som určite započítal skúsenosť. Za desaťročia svojho učiteľovania zažili toľko reforiem a inovácií, že ich navádzanie na ďalšie „novoty“ ani neprekvapí ani nevystraší. A štátom predpísaný obsah svojho predmetu a jeho všakovakú didaktiku majú osvojenú skrz naskrz. Vedia sa rozvážne pohybovať aj za hranicami „povinných učebných osnov“, z vlastnej praxe poznajú nadväznosť medzi ročníkmi, predmetmi aj stupňami vzdelávania. Jednoducho: skúsenosti sa nedajú naučiť, tie možno iba v získať.

V päťdesiatych rokoch minulého storočia napadlo pretváračov sveta zverovať všetko možné zväzákom. Známou sa stala napríklad akcia „Mládež vede Brno“. Po niekoľkých mesiacoch zväzáci zruinovaného Brna dostali pokyn: ustúpte do pozadia.

Ak viete povedať niečo múdrejšie, urobte to ‒ nie je rozumné deliť pracovný kolektív na mláďatá a vyslúžilcov, je rozumné združovať múdrosť a zápal mladých so skúsenosťou a rozvahou. Majú si vzájomne čo ponúknuť.

Kam by mohlo kráčať české školstvo

12.09.2018

KAM BY MOHLA SMEROVAŤ ČESKÁ VZDELÁVACIA POLITIKA Český bEDUin ‒ sprievodca svetom vzdelávania a jeho súženiami, rokoval v polovici augusta s premiérom Babišom o prioritách a konkrétnych riešeniach starostí českej vzdelávacej politiky. Po tomto stretnutí vypracoval na žiadosť premiéra svoje predstavy priorít a konkrétnych riešení problémov štátnej vzdelávacej [...]

Učiteľské smutno

27.08.2018

UČITEĽSKÉ SMUTNO Výchova, ktorá bola a bude neoddeliteľnou súčasťou práce učiteľov je dnes obmedzovaná, ak nie vylučovaná. Učitelia nemajú v rukách prakticky nič, okrem kvality svojej osobnosti a práce, čím by si mohli zabezpečiť poriadok a disciplínu. V zákonných pravidlách všetko hovorí v prospech žiaka (alebo rodičov) a jeho „slobody“. Ak príde k sporu, [...]

Manželstvo s učiteľkou

13.08.2018

MOJA ŽENA JE UČITEĽKA: PÄŤ PRÍČIN, PRE KTORÉ SOM S ŇOU ŠŤASTNÝ Manželia učiteliek sa neraz sťažujú, že ich ženy sú stále unavené, čo môžu ofrflú, neustále prikazujú, nosia si domov prácu, … . Ja si však manželstvo s pani učiteľkou pochvaľujem. Prečo? Ktoré jej školské návyky sú pre mňa doma cenné? 1| Umenie počúvať Má pre mňa „ideálne [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 12
Celková čítanosť: 22641x
Priemerná čítanosť článkov: 1887x

Autor blogu

Kategórie